28.5.13

Ние сме нивната криза – за транснационална борба против капитализмот и репресијата

Ние, учесниците на Балканскиот анархистички саем во Љубљана, излеговме на улиците денес со цел да го изразиме нашето заедничко отфрлање на капитализмот и репресијата. Ние сме интернационална заедница на анархисти и антиавторитарци, ангажирани во борбата против режимот на капиталистичката експлоатација, мерките за штедење, подемот на национализмот и фашизмот и државната репресија.


Глобалните кризи на капитализмот во целост ја дискредитираа догмата дека капитализмот и либералната демократија можат да обезбедат благосостојба за сите. Како анархисти и антиавторитарци, ние ги отфрламе мерките за штедење и авторитарното справување со кризите како решение за кризите. Ние мерките за штедење ги разбираме како пат кон Европа во која ќе владее општа сиромаштија. Исто така ги отфрламе националистичкиот популизам и фашизмот како одговор на социјалните кризи кои се предизвикани од мерките за штедење. Единствено решение за кризите може да биде уништувањето на капитализмот и државата и континуираната изградба на нови општествени односи, ослободени од сите форми на експлоатација и доминација. За нов свет во школката на стариот!


Во време на кризи и интензивни социјални конфликти, државната репресија станува се повеќе брутална а полицијата се трансформира се повеќе и повеќе во паравоена сила, служејќи на интересите на политичките и економски елити. Основните права, на сите оние кои пружаат отпор на капиталистичката експропријација на нашите животи, континуирано се кратат. Ние се солидаризираме со сите политички затвореници и субјекти на репресија. Ние силно ја отфрламе криминализацијата на широко распространетиот револт. Нема правда, нема мир, заеби ја полицијата!Го покануваме секој кој е заинтересиран да земе учество во заедничката борба:

Да го уништиме капитализмот дур е ранлив!

Генерален пленум на Балканскиот Анархистички Саем на Книги

Љубљана, 25.05.2013

No comments:

Post a Comment