7.5.13

Повик за солидарност со работниците од ОХИС


Работниците од ОХИС, утре (среда) 08.05.2013 во 09:00 часот во ОХИС ќе започнат со штрајк за да се изборат за своите основни права: правото на леб и на здравствено осигурување, кои на овие луѓе веќе со години им се скратени. Државата им должи на работниците од ОХИС 18 плати. Стотина од нив, главно од непроизводните сектори, сеуште одат на работа, месец за месец, без никаков надоместок. Седумстотини други се на принуден одмор. Гладот, изнемоштеноста, болеста, стресот и сите останати несреќи кои ѝ се пропратни на сиромаштијата, само минатиот месец однесоа шест напатени работнички животи, и уште многу претходно.

Потребно е да покажеме солидарност со работниците и да излеземе заедно на штрајк со цел да спречиме уште една криминалната приватизација на фабрика. Од 09:00 до 10:00 ќе штрајкуваат во фабриката а од 10:00 ќе ја блокираат ул. Првомајска.Повик за протест, затоа што твојата солидарност не е солидарност ако не си на него!

No comments:

Post a Comment