14.4.13

Насилство е...


Насилство е да работиш 50 години за мизерна плата и да се надеваш дека ќе преживееш до пензија...
Насилство е зголемување на даноците за храна, лекови, книги, а истовремено намалување на даноците на корпорацискиот профит и на луксузните добра...
Насилство е укинување на социјалната помош и државната поддршка за најсиромашните, додека истовремено финансиски се помагаат банките и тајкуните...
Насилство е кога мораш да земаш кредити од банка за да можеш да се школуваш...
Насилство е кога банките оставаат цели семејства без покрив над глава...
Насилство е да бидеш принуден да се задолжуваш со кредити и цел живот да бидеш во должничко ропство и под уцена на банките...
Насилство е правото на работодавецот да те отпушти кога ќе посака...
Насилство е невработеноста и несигурноста на работното место...
Насилство е кога мораш да криеш дека си бремена за да не добиеш отказ...
Насилство е со месеци да работиш без плата и потоа да останеш без работа, затоа што твојата корумпирана власт ја продала за никакви пари фабриката во која си работел цел живот...
Насилство е кога мораш да работиш за 150 евра месечно, затоа што немаш пари да си платиш факултет...
Насилство е да произведуваш добра кои можат да ги купат само богатите и кои никогаш нема да можеш да ги допреш...
Насилство е кога преку константна пропаганда те убедуваат дека вината за твојата беда лежи во твојата мрзеливост, неспособност и неамбициозност, а не во структурата на самиот систем...
Насилство е кога добиваш „право на одлучување“ еднаш на секои четири години, и кога очекуваат да ја славиш таквата „демократија“...
Насилство е кога државата е обезбедена со закони кои ги штитат богатите, и кога си принуден да ги почитуваш тие закони, зошто државата држи монопол над физичката принуда...
Насилство е кога си присилен да земаш антидепресиви и витамини како би го преживеал убиточното темпо на работа и прекувремените неплатени часови...
Насилство е кога си во позиција на имигрант и живееш во постојан страв од депортација и од фашистички банди...
Насилство е кога, шетајќи по градот, си снимен безброј пати од надѕорни камери...
Насилство е кога истовремено си и наемна работничка и домаќинка и мајка...
Насилство е кога си понижуван на работа, а притоа должен да се смешкаш и да бидеш пристоен...
Насилство е тоа што сите наши животи, сите наши работни места, целата наша заедница и целата планета се подредени на мотивот за профит на мала група луѓе.


НАСИЛСТВО НЕ Е САМО ФИЗИЧКИОТ НАПАД. СЕКОЈ ВИД НА ПРИНУДА, ЗАКАНА И СУБОРДИНАЦИЈА РЕЗУЛТИРА ВО ЧОВЕЧКО СТРАДАЊЕ И БЕДА. СЕКОЈ СИСТЕМ, ВКЛУЧУВАЈЌИ ГО И ОВОЈ ВО КОЈ ЖИВЕЕМЕ, КОЈ СЕ БАЗИРА НА ПРИНУДА, ЗАКАНА И СУБОРДИНАЦИЈА, Е НАСИЛЕН ПО ДЕФИНИЦИЈА.

ДРЖАВАТА Е АПАРАТ ВО РАЦЕТЕ НА НАЈМОЌНИТЕ И НАЈБОГАТИТЕ, КОИ НАС ОСТАНАТИТЕ НЕ ДРЖАТ ПОД КОНТРОЛА СО ПОМОШ НА КОНСТАНТНО НАСИЛСТВО.

ЗБОРОТ „НАСИЛСТВО“ ТИЕ ГО УПОТРЕБУВААТ САМО ТОГАШ КОГА ЌЕ СЕ ОБИДЕМЕ ДА СЕ ОДБРАНИМЕ ОД НИВНОТО НАСИЛСТВО.No comments:

Post a Comment